Moltes de les malalties respiratòries comuns que pateixen els nens durant els mesos de fred es produeixen per una gran varietat de virus, i apareixen per contagi, que es propicia per una baixada de defenses i no tant per les condicions meteorològiques.
Els nens menors de 5 anys són els que més es contagien, i ho fan de forma repetida, de mitjana entre 3 i 5 vegades a l’any.
Com la majoria d’aquestes malalties estan originades per virus no es tracten amb antibiòtics, llevat que se sospiti que l’origen és bacterià. Aquests virus sempre estan presents, però quan baixen les temperatures es produeixen més aglomeracions de persones tant sanes com malaltes, com per exemple en les classes. En el cas dels nens, tenen un sistema immunitari per si sol menys preparat per fer front a aquest virus.
Per aquest motiu, és molt important protegir i enfortir el sistema immunitari dels petits, i l’alimentació és un factor clau per reduir refredats i altres malalties típiques de les estacions més fredes.
Alimentació durant els mesos de fred:
Així doncs, l’alimentació diària dels nens necessita una aportació de vitamines i minerals, que en aquesta època de l’any sovint és insuficient per la disminució del consum de fruites i hortalisses crues. A part dels aliments proposats a continuació, cal destacar que els cereals integrals són una font molt rica i completa de minerals i vitamines, i normalment agraden bastant els nens.
Vitamines
El dèficit d’algunes vitamines pot debilitar el nostre sistema immunitari i augmentar les probabilitats que els nens es refredin.
És per això que és molt important donar-los una alimentació equilibrada variada amb una càrrega vitamínica adequada
Aliments rics en lisina, un aminoàcid que no produeix l’organisme
La lisina és un aminoàcid essencial que contribueix a aprofitar de forma òptima els aliments, produint més energia i afavorint un enfortiment del sistema immunològic.
Com l’organisme no la produeix, la lisina s’ha d’obtenir d’aliments diàriament. Algunes fonts riques en lisina són les proteïnes d’origen animal, com la carn, els làctics i els ous. També la trobem en les llegums.
Probiòtics
Els probiòtics també són de gran importància per a tenir un sistema immunològic fort. Aquests es poden trobar en aliments com algunes llets fermentades: iogurts o formatges
Minerals com el ferro i el magnesi
El ferro i altres elements similars intervenen en el bon funcionament de la respiració, estimulen el sistema immunitari i la resistència física. És un mineral molt important en edats primerenques, ja que la deficiència afecta el comportament del nen, així com al procés d’aprenentatge. Les millors fonts de ferro són les carns, peixos i ous. També aliments vegetals com llegums, cereals integrals i algunes verdures com els espinacs. Cal tenir en compte que el ferro dels aliments d’origen vegetal s’absorbeix en menor proporció, encara que es pot afavorir si es consumeix juntament amb aliments rics en vitamina C com cítrics i algunes verdures i hortalisses
Altres consells
És important que pares i mares revisin el menú infantil escolar del seu fill, per poder trobar un equilibri en l’alimentació. Si tens cap dubte consulta amb la nostre nutricionista.
En general, hem de seguir la norma de “5 al dia”, que consisteix a introduir en la dieta tres peces de fruita al dia i dos plats que incloguin verdures
En els mesos de fred, no cal deixar de prendre productes freds o crus, ja que nutricionalment mantenen millor la composició de vitamines antioxidants, com la vitamina C, però sí que és cert que vénen de gust plats més calents com la sopa. En aquest cas, és un bon plat, ja que aporta molt líquid i quan un nen està refredat i té mucositat es deshidrata molt.
Va bé, doncs, beure brou, infusions i aigua. Haurien d’evitar les sopes greixoses, i consumir en el seu lloc sopa de verdures amb una mica de pasta, pollastre o peix, per exemple.
Si seguim aquests consells els hi posem més difícil a virus, bacteris i “altres enemics” que estan a l’aguait en aquests dies de fred!
NURIA MARTÍNEZ
NUTRICIONISTA COL·LEGIADA
VALLÈS CLÍNIC