VERINS BLANCS DE LA NOSTRA DIETA

3 VERINS BLANCS DE LA NOSTRA DIETA

Avui volia parlar-vos de 3 aliments que incloem de manera habitual a la nostra dieta i dels que crec que hauríem d’estar més informats. No pretenem crear alarma , però sí que ho tingueu en compte a l’hora de consumir-lo, especialment si ho feu en grans quantitats
Aquests aliments tenen poc valor nutricional i poden arribar a ser perjudicials per a la nostra salut. Són coneguts com “verins blancs”. Són causants de diferents malalties que poden considerar-se greus, ja que són degeneratives, com la diabetis, la hipertensió arterial i fins al càncer

La sal de taula refinada

La indústria va decidir en el seu dia convertir la sal cristal·lina natural a simple clorur sòdic (la sal refinada d’avui), perquè els científics de l’època van afirmar que els altres elements que contenia (minerals essencials i altres oligoelements) eren innecessaris i n’hi havia prou el clorur sòdic per salar els aliments. D’un aliment que era “or pur” perquè proporcionava l’ésser humà tots els elements necessaris per a la seva subsistència en la proporció exacta que l’organisme necessita es va passar a consumir un producte refinat, una paraula més perillosa del que aparenta
No només és el refinat, després va la sèrie de components químics que se li posen al producte

A la toxicitat del clorur sòdic cal afegir la del iode i el fluor, minerals que avui s’agreguen artificialment a la sal. El iode (tòxic quan es sobrepassa el mínim necessari) s’afegeix perquè se suposa que millora la funció de la tiroide; i el fluor (un dels elements més radioactius que existeixen) perquè afirmen que aquest verí és un gran aliat per prevenir la càries

El menjar ràpid i precuinats es troba ple de sal refinada, que augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars.

La quantitat que hauríem de prendre de sal és de màxim 1,5 mg per dia i estem consumint de 8 a 20 vegades més

ELS VERINS DE L’ALIMENTACIÓ. SAL. VALLÈS CLÍNIC

Sucre refinat

El sucre blanc no es pot considerar com un aliment, ja que és una substància química pura, extreta de fonts vegetals com la canya de sucre o la remolatxa, a les quals se’ls extreu el suc eliminant tota la fibra i les proteïnes que formen el 90% d’aquestes plantes

Per deixar net el líquid que conté el sucre, s’afegeix calç viva i és aquí on aquesta reacció alcalina mata gairebé totes les vitamines, després s’afegeix diòxid de carboni per accelerar la calç, aquest líquid ensucrat passa per tubs que el separen de les impureses . Després ve un altre tractament amb sulfat de calci i àcid sulfúric per descolorir i deixar gairebé blanc

El sucre refinat no té proteïnes, ni vitamines, no té minerals, ni té enzims, no té microelements, no té fibra, no té greixos i no produeix cap benefici en l’alimentació humana

VERINS DE L’ALIMENTACIÓ. SUCRE. VALLÈS CLÍNIC

Farina refinada

Avui dia la farina blanca produïda és gairebé pur midó, i únicament conté una petita fracció dels nutrients del gra original. A més, els tractaments químics en el gra donen com a resultat la formació d’un subproducte anomenat aloxano (és un producte de l’oxidació del àcid úric utilitzat  en la investigació mèdica per produir diabetis en ratolins sans). L’aloxano causa diabetis en fer girar enormes quantitats de radicals lliures en la cèl·lules pancreàtiques beta, destruint-les. Les cèl·lules beta són les cèl·lules primàries de les zones del pàncrees trucades illots de Langerhans i produeixen insulina; així que, si són destruïdes, es desenvolupa la diabetis.
Tenint en compte el rang epidèmic de la diabetis i altres malalties cròniques, no és bona idea tenir una toxina com aquesta en el seu pa, fins i tot si és en petites quantitats

Quan més fina i blanca és la farina, menys fibra, vitamines i minerals conté. El pa blanc, el pa de segó, els pans de brioixeria, no contenen vitamines ni minerals, mentre que afavoreixen les càries, el càncer, el colesterol i la diabetis. Els pans més recomanables són el pa de sègol i el pa integral

VERINS DE L’ALIMNETACIÓ. FARINA. VALLÈS CLÍNIC

 

Per tant, hem de tenir cura amb la paraula “refinat/da” en els aliments. No cal crear alarma però si cal tenir-ho en compte per no abusar d’aquest tipus de productes i així no posar en risc la nostra salut

 

NURIA MARTÍNEZ

NUTRICIONISTA I DIETISTA VALLÈS CLÍNIC